04:32:10 PSN downtime: De soap tot nu toe | |
Al ruim twee weken zitten wij PlayStation 3-gamers zonder PlayStation Network. Geen online gaming en vooralsnog weten we nog niets over een mogelijke hersteldatum. Aangezien we alweer twee dagen niks te horen hebben gekregen, hebben we het verhaal tot nu toe even op een rijtje gezet.
21 april: Vroeg in de ochtend krijgen PS3-gamers door dat zij niet meer in kunnen loggen op het PSN. Anderen worden spontaan uitgelogd. "Gebeurt wel vaker", dachten de meesten. "Sony werkt namelijk wel vaker onaangekondigd op de meest onmogelijke momenten aan het PlayStation Network." Onderhoud was tevens de reden die SCEE later naar buiten bracht.
Iets later op de dag werd al duidelijk dat het niet om onderhoud ging, maar dat er een probleem was met het PSN. Volgens Sony op dat moment nog een onbekend probleem. Wel konden ze ons vertellen dat het PSN wellicht nog een, dan wel twee dagen offline zou blijven.
22 april: Sony blijft stil omtrent de situatie. Het bedrijf dat wel reageert is Microsoft. Zij vinden het jammerlijk dat Sony problemen ondervindt met hun netwerk.
23 april: Na meer dan een dag stil geweest te zijn, reageert Sony weer. Volgens het concern is een extern iemand binnengedrongen in het PSN en zegt dat het daarom zelf het PSN offline heeft gehaald. Of er gegevens waren gestolen was nog niet bekend. Veel gamers (en ook Sony) denken op dat moment dat Anonymous achter de indringing zit. Anonymous beweert echter van niet en laat dat weten door middel van een video.
24 april: Sony laat weten dat het 24 uur per dag bezig is met het verbeteren van de beveiliging van het PSN. Tevens laat een medewerker van Sony weten dat de servers van het PSN beschadigd zijn geraakt door een LOIC-aanval. Daarnaast zijn ook nog admin-accounts gehackt. De schatting op dat moment was echter dat het netwerk na een of twee dagen weer online zou kunnen.
25 april: Wederom laat een medewerker van Sony weten dat het hoopt het PSN de volgende dag online te brengen. Echter begint bij de PlayStation-community steeds meer onduidelijkheid te ontstaan over de situatie van persoonlijke informatie van PSN-gebruikers. Sony weet namelijk na bijna een week nog niet of deze informatie in onbevoegde handen is gekomen.
26 april: Tegen het eind van de middag laat de BBC weten dat Sony snel met een verklaring zal komen en opheldering zal geven over het PSN. Deze verklaring komt later op de avond dan ook. Sony geeft aan dat de gegevens van ruim 77 miljoen PSN-accounts zijn gestolen. E-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden, geboortedata, adressen en misschien zelfs creditcard-gegevens zijn in verkeerde handen terecht gekomen en Sony adviseert iedereen hun wachtwoorden te veranderen die overeenkomen met het PSN-wachtwoord. Het is al snel duidelijk dat dit de grootste dataroof zal zijn dat ooit heeft plaatsgevonden. Iets wat de volgende dag de hele wereld te weten zal komen.
27 april: Het PSN wordt wereldnieuws. Zowel in Nederland als in de rest van de wereld lijkt het ongeloof te bestaan over deze kwestie. Hoe kan je je gegevens veilig achterlaten bij bedrijven als het zelfs de multimediagigant Sony niet lukt om deze veiligheid te garanderen? Om nog wat zout in de wonden te strooien wordt er ook nog bekend dat deze hele situatie Sony maximaal 24 miljard dollar kan gaan kosten. En de gamers? Die worden alleen maar bozer. Er wordt namelijk bekend gemaakt dat het PSN waarschijnlijk nog wel een week offline zal blijven.
28 april: Na alle negatieve berichtgevingen weet Sony toch nog een positief berichtje naar buiten te brengen. Onze PSN-profielen zijn niet aangetast. Onze wachtwoorden liggen op straat, maar gelukkig hebben we onze trophies nog. Sony laat inmiddels weten dat ze mogelijkheden aan het bekijken zijn om ons te compenseren en vertellen tevens even dat we zeker nog tot 4 mei kunnen wachten alvorens we weer online kunnen. O ja, we moeten ook nog ons wachtwoord veranderen als het PSN terug online is. Goed idee! Inmiddels zijn ook de eerste meldingen binnen gekomen van creditcard-fraude. Dit is echter nog niet bevestigd door Sony.
29 april: De aandelen van Sony kelderen als de malle, Sony geeft maar weer eens aan dat we nog wel een tijdje kunnen wachten op ons geliefde netwerk en er verschijnen 2,2 miljoen creditcard-gegevens op internet die te koop worden aangeboden. Of deze gegevens echt zijn, is nog niet bekend, maar het lijkt er niet op.
30 april: Het is Koninginnedag en heel Nederland viert feest. Sony kennelijk ook, want we horen de hele dag niets van ze. Het bedrijf laat echter wel doorschemeren dat er op 1 mei een persconferentie zal plaatsvinden over het PSN.
1 mei: De persconferentie vindt inderdaad plaats en Sony gaat diep door het stof. Drie hoge mannetjes van Sony buigen diep om hun verontschuldigingen aan te bieden, waaronder Kazuo Hirai. De beste man weet ons te melden dat het PSN nog voor zondag 8 mei online zal gaan. And guess what!? We krijgen nog een compensatie ook.
2 mei: Dag twaalf zonder PSN en Sony geeft aan dat Anonymous ineens niet achter de aanval zit. Ook werd bekend welke cadeautjes we van Sony zullen krijgen. Maar liefst één maand PlayStation Plus én PlayStation Store-prullaria dat we niet willen hebben en na een maand weer kwijt zijn! Gelukkig blijkt later dat dit toch niet het enige is, maar daar komen we zometeen op terug.
Een paar uur later wordt gemeld dat Japan langzaam weer online gaat! De Japanners weten echter van niets.
3 mei: Daar gaan we weer. Na het PlayStation Network is ook Sony Online Entertainment aan de beurt. Nederlandse, Oostenrijkse, Duitse en Spaanse creditcard-gegevens blijken namelijk te zijn gejat van de SOE-servers. Sony haalt deze servers dan ook direct offline en zo zitten er ineens twee netwerken van Sony zonder online gamers. Door deze stunt verschijnt Sony dan ook weer eens uitgebreid in het nieuws.
4 mei: Er wordt bekend gemaakt dat 'Anonymous' een bestandje heeft achtergelaten op de SOE-servers. Deze blijkt er echter al drie dagen eerder op te zijn gezet. Het bestand zou de naam van de hackersgroep dragen en hun slogan 'We are legion' zou in het bestand zijn aangetroffen. Natuurlijk kan iedere malloot een willekeurig tekst in een bestand zetten om de schuld op een ander af te schuiven, maar Sony is er van overtuigd dat dit Anonymous zelf was en wijst dan ook maar al te graag met het Japanse vingertje naar het onbekende gezicht. Anonymous heeft het ineens wél weer gedaan!
5 mei: Anonymous geeft wederom aan dat zij niets afweten van een geplande hack op PSN- of SOE-servers. Het kan volgens de groep wel zo zijn dat een persoon in naam van Anonymous dit heeft gedaan. Iedereen kan namelijk 'lid' worden van de groep. Die leden zijn namelijk onbekend. Sony geeft in ieder geval op diezelfde dag aan op welke manier het PSN weer online zal gaan. Leuk en aardig allemaal natuurlijk, maar als het PSN niet online gaat, heeft het ook geen zin om er over te praten.
6 mei: Sony benadrukt nog maar eens dat het PSN écht, zeker weten, 100% deze week online gaat. Echt waar! Oke, misschien niet alle functies, maar we kunnen weer online. Vervolgens wordt zelfs aangegeven dat het testen van het nieuwe beveiligingssysteem zijn laatste fase in is gegaan. We kunnen bijna weer online! Tevens wordt op die dag bekend dat hackers een nieuwe aanval op het PSN plannen voor het op die dag volgende weekend. Sony is echter niet bang met hun nieuwe systeem, maar mocht het op de een of andere rare manier toch gebeuren, dan heeft Sony ons verzekerd voor 1 miljoen dollar voor als er alsnog gegevens van ons gestolen worden.
7 mei: Nog maximaal 48 uur voordat Sony hun belofte verbreekt, maar het PSN is nog nergens te bekennen. Wel geeft het bedrijf met veel trots aan dat we maar liefst twee gratis games krijgen uit een door Sony samengestelde lijst van vijf games. Dat zal wat zijn!
Maar dan, vijf uur 's ochtends. Sony verschijnt op de PlayStation Blogs met een nieuw bericht. Door het nieuwe lek bij de SOE-servers heeft Sony besloten ook het PSN die week niet meer online te brengen. Een belofte die nadrukkelijk meerdere keren is herhaald, is door één berichtje in zijn geheel ontkracht.
8 mei: Sony is stil. Heel stil en laat gedurende de hele dag niets van zich horen. Geen medewerker, geen persconferentie, geen online bericht, niets.
9 mei: Het is inmiddels 9 mei 2011 en niemand had ooit voorzien dat het PSN zijn 19e dag in zou gaan zonder ook maar een seconde online te zijn geweest binnen de PSN downtime. Een nieuwe, verse week. En ook deze week zullen wij deze soap op de voet blijven volgen. Wellicht met uiteindelijk dat ultieme item waar we al zo lang op zitten te wachten. Dat item dat de titel "Het PlayStation Network is weer online!" draagt. Want na 4500 views over een PSN downtime, willen we ons weer eens echt richten op iets belangrijks: gamen. Dus houd www.clanaorx.ucoz.com goed in de gaten voor het laatste nieuws!
Tweet | |
813 keer bekeken | Geplaatst door Edbn |
6 reacties | |||||||||||
|