Main » 2011 » Augustus » 28 » Preview: Battlefield 3
15:48:01
Preview: Battlefield 3
Battlefield 3
 
Het leven kent geen zekerheden meer. Eerst blijken Nederlandse zomers geen zomers meer te zijn, dan blijkt Lady Gaga weldegelijk als 'vrouw' te zijn geboren en nu gaat de volgende Battlefield de single player-toer op. Enfin, Justin Bieber is overigens nog steeds een over het paard getilde homo, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
 

 


Battlefield
is een multiplayerinstituut. Single player? Doen we niet. Probeer eens om de hoek bij Call of Duty. Met die aanpak scoorde ontwikkelaar Digital Illusions CE, kortweg DICE, zodanig goed, dat EA verleden jaar het multiplayerluik van de Medal of Honor-reboot aan deze jongens uitbesteedde. De Battlefield: Bad Company-reeks werd door de fans van het eerste uur niet gezien als echte Battlefield-games, omdat ze voor de consoles ontwikkeld waren in plaats voor hun pc én omdat deze games een single player telde.
 
Shellshock
Als het aan DICE ligt, komt daar verandering in. Battlefield 3 heeft een single player en dat zal de wereld weten! De gevechten in Battlefield 3 zijn intens genoeg om je met een shellshock op te zadelen die niet hoeft onder te doen voor die van het personage door wiens ogen je de spelwereld inkijkt. Al kan dat geluidssysteem op standje elf daar ook iets mee te maken hebben. Maar daarover later meer.
 
Dat de game er fantastisch uitziet, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. De makers zijn immers maar wat trots op hun Frostbyte 2.1-engine, de motor waarop deze game draait. Nu proberen we altijd technisch geleuter zoveel mogelijk achterwege te laten, dus sta ons even kort toe om kort door de bocht samen te vatten waartoe die allemaal in staat is: absurd levensechte animaties; een verregaande en overtuigende vernieling van de spelwereld, van hele gebouwen tot het muurtje waarachter je dekking zoekt; extreem detail in omgevingen van enorme omvang; een indrukwekkend licht- en schaduwspel dat tot honderd dynamische lichtbronnen kan verwerken en een verbeterde 5.1-audio. Maar daarover later dus meer.
 

 


Frankenstein-shooter
Goed, tijd om in de huid van sergeant Blake te kruipen. De missie die we beschrijven speelt zich vroeg af in de game. Zo ergens ter hoogte van de grens tussen Iran en Irak. Je bent daar in het kader van een vredesmissie, maar alles wijst erop dat er iets meer aan de hand is. De onderling twistende milities vertonen de laatste tijd verdacht veel tekenen van organisatie. Je rukt met je patrouille op naar de vleesmarkt. Net als in Black Hawk Down is dat ook hier de plek waar de spreekwoordelijke stront de spreekwoordelijke ventilator raakt en er al snel heel wat minder spreekwoordelijk bloed vloeit.
 
Battlefield 3 lijkt elke recente shooter tot op het bod ontleed te hebben, er met chirurgische precisie die elementen die het geschikt achtte uitgelicht te hebben en is daar dan full-out Frankenstein mee omgegaan. Oké, niet de meest smakelijke metafoor, maar je begrijpt waar we naartoe willen. De actie wordt heel regelmatig onderbroken voor dramatische, niet-interactieve momenten: wanneer een granaat too close for comfort inslaat, knal je tegen de grond terwijl de wereld wit en irreëel stil wordt, af en toe gaat alles naar slow motion en je komt nog wat lijf-aan-lijfgevechten tegen die met quick time events beslist moeten worden.
 
 
 

Ventilatieschacht 2.0
Met wat dialoog en Johnny Cash op de achtergrond wordt een groepje soldaten neergezet dat ver van huis is en hongert naar informatie. Er is de patrouille die in een hinderlaag loopt, waarbij jij een van de slachtoffers uit de vuurlinie sleept. Er is de obligate solomissie waarin jij de kabel van een explosief naar zijn ontstekingsmechanisme volgt. Er is de omgekeerde snipermissie, waarin jij het doelwit bent. En er is de massale straatslag waarin je met een zwaar (en daarna een nog zwaarder) machinegeweer vijftig vijanden neerlegt in evenveel seconden.
 
Seen it, done that. Tuurlijk wel. Maar sla jij een nachtje met een lekker wijf af omdat je haar vorige week al 'deed'? En wat als ze er deze keer nog lekkerder uitziet? Juist. En daarom kunnen we toch weer enthousiast worden over wat de zoveelste shooter moet zijn die we het voorbije jaar te zien kregen. De manier waarop de manschappen in je pantsertransport reageren op het versnellen en vertragen. Het wennen aan het felle zonlicht en hoe dat weerkaatst van de natte plekken op het asfalt. Het met elke sniperschot afbrokkelen van het muurtje waarachter je dekking vond en de krater die je met je raketwerper in het hotel aan de overkant slaat. Het overtuigend verdonkeren van je omgeving wanneer dikke rookwolken voor de zon waaien. Shit, zelfs de ventilatieschacht waar je doorheen klautert ziet er realistischer uit.
 
 
 

Masturbattlefield
O juist, dat geluid. Weinig ontwikkelaars beheersen de kunst van de kaakverlammende audio-uppercut zoals DICE. Ze beschikken over terabytes aan opnames van echt wapentuig, maar beseffen dat het niet onze eigen ervaring met geweren, maar Hollywood is dat ons vertelt hoe een geweer klinkt.
 
Battlefield 3 is goed op weg om een single player af te leveren die zich staande kan houden naast de multiplayerreputatie van de reeks. We kijken ook uit naar beelden en gameplay van New York en Parijs, twee andere bevestigde locaties voor de campagne, maar we kijken nog harder uit naar de multiplayer. Want hoe aangenaam het ook kan zijn om af en toe met jezelf te spelen, met een vriendin als Battlefield weet je dat het met twee of meer gegarandeerd feest is.
 
In het kort
Nog even in het kort dan. Dat Battlefield 3 op de pc alle andere shooters grafisch verkwanseld, mag duidelijk zijn. Voor de consoles zijn we daar echter nog niet zeker van. DICE lijkt een beetje schuchter als het aankomt op de consoleversies van de game. We hebben dan ook nog nauwelijks tot geen PlayStation 3-beelden gezien. Of dit ons zorgen baart? Nee, we geloven dat Battlefield 3 een hoogstaande oorlogsshooter wordt, maar of de game PS3-bezitters net zo kan verbluffen als deze dat zal doen bij de pc-gamers is nog maar de vraag. Ook van de multiplayer hebben we sporadisch beelden gezien en met nog een kleine twee maanden tot de release mag DICE hier ondertussen toch echt meer van laten zien.

 
Categorie: Battlefield 3 | 784 keer bekeken | Geplaatst door Edbn
0 reacties
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]

Inloggen

@ArmyofRefleX