Main » 2010 » Juni » 8 » De politiek over games
03:40:53
De politiek over games
Morgen zijn de Tweede Kamer verkiezingen. Vrij saai en onbelangrijk als je nagaat dat het WK en de E3 er vlak na komen, maar het is misschien toch wel leuk om te kijken hoe politieke partijen staan tegenover games.

Gaming Only heeft de grootste politieke partijen gevraagd naar hun standpunten over games. Zo kun je standpunten van de PvdA, het CDA, de VVD en de SP bekijken. De PVV staat hier niet bij, omdat deze simpelweg nooit heeft gereageerd op verscheidene verzoeken van Gaming Only.

Piraterij
Alle politieke partijen zien in dat piraterij een groot probleem is, over de aanpak zijn de meningen echter verdeeld. Als je met downloadfilters gaat werken kun je het probleem misschien aanpakken, maar kom je in conflict met een heel belangrijk recht, namelijk privacy. De meeste partijen hebben juist privacy hoog in het vaandel staan. Het grootste deel van de partijen vindt dan ook dat de game-industrie primair verantwoordelijk is om het probleem tegen te gaan, daarna kan de overheid pas iets doen.



Geweld in games
Geweld in games is een terugkerend hot item. Zodra er een spel uit komt dat erg gewelddadig is, laait de discussie weer op of geweld in games niet verboden moet worden. In verschillende landen zoals Duitsland is dit momenteel het geval. In Nederland lijkt zo’n verbod er niet te komen, de partijen geven aan dat het geen zin heeft. Ze vergelijken geweld in games ook met films en vinden een verbod iets waar je zoveel mogelijk van weg moet blijven. De christelijke partijen, de CDA en CU, geven niet zo’n duidelijk antwoord, maar zij lijken toch wel iets meer op een verbod aan te sturen. Overigens zien geen van de partijen een verband tussen geweld in games en in het echte leven.



Games als cultuur
In Nederland worden veel kunst- en cultuurvormen gesubsidieerd, sommigen zien games ook als kunst en vinden daarmee dat er ook recht op subsidie moet zijn voor game-ontwikkelaars. De politiek lijkt niet aan subsidies voor de game-industrie te willen, veel partijen willen in deze tijden van crisis eerder snijden in subsidies. Ze geven wel aan dat er al wat mogelijkheden zijn waar de game-industrie gebruik van kan maken, het innovatiefonds bijvoorbeeld. Als er al wat ondersteunt wordt dan lijkt de meerderheid dat ook liever te doen met andere middelen zoals het creëren van broedplaatsen en belastingsvoordelen.



Games als leermiddel
Serious games zijn in Nederland serious business. Ons land is de grootste producent van dit soort games in Europa. Daarnaast worden serious games steeds vaker gebruikt op scholen en in bedrijven. De verschillende partijen vinden games als leermiddel van toegevoegde waarde op de traditionele leermiddelen. Met het stimuleren hiervan zijn ze over het algemeen voorzichtig, ze verwachten van de scholen dat ze zelf hun lesmethoden uitkiezen en hebben er dan ook alle vertrouwen in dat ze vanzelf deze middelen op gaan pakken.



Gameverslaving
De laatste tijd hoor je steeds meer over gameverslaving en het lijkt alsof het probleem de laatste jaren steeds groter is geworden. De politieke partijen zien voor zichzelf vooral een rol weggelegd als voorlichter. Een aantal partijen is wel van mening dat de overheid primair verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van gameverslaving, maar de meesten leggen deze verantwoordelijkheid toch bij de ouders neer.



Conclusie
Wanneer je dacht dat je door de standpunten van de verschillende partijen over games een afgewogen keuze kan maken op wie je gaat stemmen, dan kom je bedrogen uit. Waar de partijen vaak lijnrecht tegenover elkaar staan als het om de economie, immigratie of de zorg, zo eensgezind zijn ze op het gebied van games. Soms laat 1 partij een duidelijk afwijkend geluid horen, zoals GroenLinks als het gaat over subsidies voor games, maar buiten dat zal je keuze toch vooral van andere thema’s afhangen.

 
419 keer bekeken | Geplaatst door Edbn
1 reacties
0  
1  Glenn    (08/Jun/2010 13:03:55)
nou ik vind tog egt dat de D66 en SP het antwoord hebben dat me staat :P

kanker christenunie ...


Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]

Inloggen

@ArmyofRefleX