Main » 2011 » Mei » 7 » Preview: Dead Island
03:07:54
Preview: Dead Island
Een adembenemende trailer die zich sneller verspreidde dan syfilis in een parenclub, zadelde Techland op met torenhoge verwachtingen. Tot een paar maanden geleden was iedereen Dead Island al vergeten. Nu is het een van de meest gegeerde games van 2011. Of dat ook voor extra druk zorgt?
 
17 februari 2011. De mailservers op de kantoren van Koch Media, het Duitse moederbedrijf van uitgever Deep Silver, worden zwaar op de proef gesteld. De oorzaak? Een zondvloed aan mails over de Dead Island-trailer die de dag ervoor werd losgelaten op YouTube. Complimenten van fans en verzoeken van journalisten die maar al te graag met de herrezen zombiegame aan de slag willen. Verbazingwekkend voor een titel die drie jaar geleden met stille trom aangekondigd werd en van zowat elke radar verdwenen was. Voor iedereen die de CGI-trailer nog niet gezien heeft, hebben we die hieronder voor je klaarstaan.
 
 
Beperkte middelen
Als er één man is die straalt bij alle positieve reacties, dan is het Vincent Kummer wel, de brand manager van Dead Island. "We wisten dat het wel snor zat met die trailer. We hebben er dan ook zes maanden aan gewerkt. Maar reacties van deze grootorde had niemand verwacht. De buzz is enorm, waardoor de druk om te presteren nu hoger ligt", zegt Kummer schijnbaar onbezorgd. Maar hoe indrukwekkend de trailer ook is, voor gretige afnemers van dit soort kunstwerkjes hebben we slecht nieuws: de game zelf zal geen CGI van dat niveau bevatten. "Het is vooral een kwestie van budget", legt producer Thorsten Flügel uit. "Uiteraard zouden we Dead Island willen volproppen met hoogstaande CGI, maar dat is te duur en te tijdrovend. Ik ben ervan overtuigd dat onze in-game cutscenes goed genoeg in elkaar zitten om het verhaal op een overtuigende manier over te brengen." Benieuwd of het even emotioneel geladen wordt als de trailer, want een machteloos meisje dat in een bloeddorstige zombie transformeert en vervolgens door haar eigen vader door het hotelraam wordt geflikkerd, dat is zelfs na tien keer nog slikken.
 
Geen Rambo's
Het onfortuinlijke gezin uit de trailer vloog nietsvermoedend naar het fictieve eiland Banoi voor een deugddoende portie zon, zee en strand en werd bij aankomst in het hotel verwelkomd door een comité bijtgrage zombies. Maar niet alle hotelgasten zijn ten prooi gevallen. Sam B bijvoorbeeld, een rapper met evenveel hits en geloofwaardigheid als Vanilla Ice. Hij zakte af naar het tropische eiland om er tussen de dronken toeristen zijn enige hit ten berde te brengen. Van café naar café, zolang het zijn cash flow maar ten goede komt. Net als alle andere overlevenden op Dead Island is Sam B geen held. Hij is een doorsnee burger die in tegenstellinging tot andere zombieslashers niet tot op de tanden bewapend is. Wil hij in leven blijven, dan moet hij gaandeweg leren improviseren, door elk voorwerp mee te graaien en als wapen te gebruiken. Bijlen, messen, loden pijpen, maar ook houten planken: zolang het maar hard genoeg is, kan het als slagwapen gebruikt worden tegen de horde zombies. Een les die Sam B al vroeg leert. Wanneer hij na een explosie verward ontwaakt in een hut, staat hij oog in oog met een andere overlevende. Een onrustige dertiger met een fout hawaïhemd en een honkbalknuppel in de aanslag. Toont Sam B binnen vijf seconden geen teken van menselijkheid, dan worden zijn hersenen onverbiddelijk tot moes geslagen. Heel even lijkt het fout af te lopen, maar uiteindelijk bedaren de gemoederen.
 
Beach party
Veel tijd om horrorverhalen uit te wisselen is er echter niet, want Sinamoi, de kerel die Sam B eerder van een gewisse dood redde, is druk bezig met het parelmoeren strand van een laagje zombiebloed te voorzien en kan wel een stel extra handen gebruiken. Met een roeiriem in de knuisten verlaat je de strandhut en ben je klaar om de eerste hersenvreters vakkundig te bewerken. Dead Island draait vooral om de mêleegevechten in first-person, waarbij de afgehakte ledematen gretig in het rond vliegen. Met wat geluk vind je een pistool en een dozijn kogels naast een dode politieagent, maar een RPG of AK 74 zal je hier niet snel tegenkomen. Dit is nu eenmaal een vakantieresort en geen minutieopslag van een Libische dictator. De nadruk op de mêleeaanvallen doet sterk denken aan het geflopte Condemned, maar zodra de eerste zombieschedel is ingedrukt, worden we beloond met XP en toont Dead Island zijn ware gelaat: dit is niet zomaar een breinloze zombieslasher, maar een actie-RPG met alles erop en eraan.
 
Knutselpret
Toch blijven de makers volhouden dat Dead Island in eerste instantie een actiegame is, ook al zitten er in het hele spel RPG-elementen verweven. Zo kan je in de open wereld naast het hoofdverhaal (dat volgens Kummer goed is voor zo'n vijftien uur zombies slachten) ook een hoop zijmissies uitvoeren die netjes bijgehouden worden in een questlog. En je kan je zombiekiller uitbouwen met nieuwe skills. Voorlopig zijn er vier speelbare personages bekend: Sam B, de lenige receptioniste Xian Mei, surfer Logan en een zekere Purna, waarover verder niets bekend is. Ieder personage beschikt over unieke vaardigheden en skill trees om zich verder te specialiseren. Sam B laat bijvoorbeeld vooral zijn vuisten spreken en kan XP inzetten op combat, survival en fury. Dankzij dat laatste kan de aan lager wal geraakte entertainer tijdelijk volledig door het lint gaan en ondoden tot moes slaan met zijn blote vuisten. Sam B blijkt ook een handige Harry te zijn. Hij kan wapens herstellen en upgraden of ze zelf vervaardigen. Op je met zombies bezaaide pad kom je een heleboel voorwerpen tegen die je met behulp van blauwdrukken en een werkbank kan omvormen tot strijdwapens. Klinkt als Dead Rising 2 en dat is het eigenlijk ook. Een elektrisch kapmes of een met explosieven bekleed werpmes dat als sticky bomb fungeert? Aan manieren om zombies uit hun lijden te verlossen, is er op Dead Island alvast geen gebrek.
 
Mengelmoes
Online pak Techland uit met een co-opmode voor vier spelers en probeert het beproefde concepten uit vergelijkbare games als Left 4 Dead en Borderlands samen te smelten tot een wansmakelijke en vooral originele overlevingstocht. Dit is geen trage survival horror die het van schrikmomenten moet hebben. Dat blijkt wanneer je naar een vuurtoren geleid wordt. De zombies loeren om elke hoek en bestaan blijkbaar in alle soorten en maten. De explosieve hersenvreters bijvoorbeeld, kan je als wapen gebruiken tegen hun soortgenoten. De klassieke strompelende exemplaren zoals je ze kent uit George Romero-films dienen dan weer als kanonnenvlees en ten slotte zijn er nog snel bewegende ondoden. Gevaarlijke halsbijters zoals in 28 Days Later, die je herhaaldelijk een mes in hun hals moet rammen om ze doeltreffend te kelen. Er komt met andere woorden een zekere tactiek bij het bekampen van zombies kijken. In zombie die in lichterlaaie staat, ga je bijvoorbeeld liever niet te lijf met een mes. Een logge sloophamer of een bijl vanaf een afstand werpen is een beter alternatief. Tussendoor moet je ook je stamina-bar in de gaten houden. Die voorkomt dat je onvermoeid in het rond blijft slaan en zo de integrale zombiebevolking van Dead Island in een uurtje uitmoordt.
 
Lost
Bij de vuurtoren aangekomen, contacteerd Sam B de andere overlevers. Tijd om te verhuizen, want d ekust is veilig. En dan zie je dat een mens niet veel tijd nodig heeft om zich aan nieuwe situaties aan te passen.  Een kerel probeert via een zelf opgezette zwarte markt  munt te slaan uit de hele situatie en een andere stakker sleutelt hoopvol aan een auto. Een vluchtmiddel waar je later zelf me rond zal kunnen rijden. Om de jungle in te trekken of de andere resorts van Banoi te verkennen? Onduidelijk op dit moment, maar dat het een gruwelijke road trip wordt, staat vast.
 
In het kort
Dead Island mengt gameplay-elementen uit verschillende gamesen genres tot een bloederige zombiecocktail. Techland heeft duidelijk nog niet alle kruid verschoten met de felgesmaakte trailer. Gelukkig maar.
Ook al duurt het nog een tijdje voordat we de game mogen verwachten, we geven de game toch al drie sterren. Wellicht dat we later met nog een preview of review komen van deze game.

 
Categorie: Dead Island | 1534 keer bekeken | Geplaatst door Edbn
0 reacties
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]

Inloggen

@ArmyofRefleX