Main » 2009 » Juni » 11 » Sony: 'Xbox 360 en Wii hebben 5 jaar lifecycle'
18:00:14
Sony: 'Xbox 360 en Wii hebben 5 jaar lifecycle'
In een interview met the Guardian heeft Kaz Harai, Sony Computer Entertainment president, verteld dat zowel Microsoft als Nintendo een 5-jarenplan voor de Xbox 360 en Wii hebben. Volgens Hirai zit de PS3 op slechts een kwart van de volledige lifecycle van 10 jaar. Volgens Hirai kan het daarnaast nadelig uitpakken om in een vroeg stadium van de lifecycle van een console ten koste van core gamers de focus te leggen op een mainstream publiek. Hij doelt hierbij hoogstwaarschijnlijk op Nintendo en de Wii.

Volgens meneer Hirai is het eind 2010 dus over en uit met de Xbox 360 en is eind 2011 de Wii hetzelfde lot beschoren. Gevalletje contact met realiteit verloren?

The PS3 is only a quarter way through a ten-year life cycle. So we want to make sure that we are supporting and exciting the core gamers. That's not to say we're not doing anything to expand the demographics. Singstar and Buzz are obvious examples. But we need to do this in a controlled way. If you go mainstream too quickly and don't support the core gaming audience then you lack the pillar to support your platform.

Without this pillar you end up with a fickle audience that might be big but will probably move on. This is fine if you're looking at a five year lifecycle like all of our competitors, even looking back in history, have always done. The new console comes out and the old one is immediately disregarded. We tend to take a longer term view of how we manage the platform and the software titles that come out at any given time.

Hirai heeft een interessant punt als hij aangeeft dat het gevaarlijk is als je te snel de focus legt op een mainstream publiek. Aan de andere kant was de Wii vanaf het begin al gericht op een brede doelgroep. Het heeft Nintendo ook geen windeieren opgelegd, want de Wii heeft de PS3 en Xbox 360 tot nu toe verpletterd qua verkopen.

Daarnaast zijn er diverse ontwikkelingen die erop wijzen dat de Xbox 360 lifecycle ook na 2010 nog zal doorlopen. Xbox Live wordt groter en belangrijker, voor Microsoft, publishers en gamers.

Met de release van
Project Natal zal Microsoft een bredere doelgroep kunnen aanspreken. Daarnaast zal de prijs van de Xbox 360 ook ongetwijfeld nog zakken, wat weer (positieve) gevolgen zal hebben voor de verkopen en doelgroep van deze console.

Wat Sony heeft gepresteerd met de PS1 en PS2 verdient respect, maar de tijden zijn drastisch veranderd. Niet alleen de economische crisis, waarvan we de impact nog jarenlang zullen merken, maar ook het vervagen van de grenzen tussen online en offline, fysiek en digitaal en alleen versus groepen komen steeds prominenter in beeld. Daar zal ook Sony zich op moeten aanpassen.

Met PSN, digitale distributie en de PSP Go worden er wel stappen gezet, maar waar blijft die PS3 prijsverlaging? Het prijsverschil met de Xbox 360 en Wii blijft groot en op een relatief kleine groep hardcore gamers na is het lastig om consumenten dat prijsverschil uit te leggen. Blu-ray? Niet het grote succes dat Sony ons deed geloven. Digitale distributie all the way.

Cell en PS3 technologie? Ja, Uncharted 2 ziet er geweldig uit, maar het draait niet alleen om graphics. Van de Killzone 2 verkopen konden we ook meer verwachten, terwijl de Call of Duty games, die grafisch goed meekunnen maar absoluut niet tot de top behoren, keihard blijven verkopen. Op een gegeven moment houdt het gewoon op en zul je iets anders moeten bedenken.
 
Dat de lifescycle van de PS3 wel eens erg lang kan worden, is zo'n beetje wel algemeen bekend, maar zal het ook de beloofde 10 jaar worden? Dit zou betekenen dat we zelfs in 2017 onze zwarte console nog actief kunnen gebruiken. Met de ijzersterke line-up aan games zit dat dit jaar in ieder geval wel goed!

 
411 keer bekeken | Geplaatst door Edbn
0 reacties
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]

Inloggen

@ArmyofRefleX